31 maart 2006


Zijn travestieten homo?


Travestieten worden nog wel eens gezien als homoseksueel. Het idee daarachter is vermoedelijk als volgt. Waarom kleedt die man zich zo vrouwelijk? Hij wil kennelijk in de smaak vallen bij een man. Het is dus...

Vennix vermeldt daarover op p. 35, tabel 10, dat 61,5% hetero is en 24,2% bi met een voorkeur voor vrouwen. Homoseksueel is 5,3% en bi met een voorkeur voor mannen is 2,1%. In totaal valt dus 86% op vrouwen en 7% op mannen.

De meeste travestieten vallen dus op vrouwen. Overigens is het percentage van 7% dat op mannen valt, wel wat hoger dan bij doorsnee Nederlandse mannen, waar het 4% bedraagt.

1 reacties

Blogger Mik van Es zei...

De reden dat travestie geassocieerd wordt met homoseksualiteit, zit in de onzichtbaarheid van de grote groep ´klassieke´ travestieten (deze verkleden zich vooral thuis met de gordijnen dicht of zorgen ervoor op straat niet op te vallen). Deze groep is overwegend heteroseksueel.

De homo- en biseksuele travestieten (dragqueens, showtravestieten, showgirls) houden ervan om op te vallen en om uit te gaan. Verder valt deze groep erg in de smaak bij heteroseksuele mannen. Deze in verhouding veel kleinere groep is in dit opzicht dus heel beeldvormend, terwijl de veel grotere groep ´klassieke´ travestieten niet gezien wordt.

Het idee dat travestie en homoseksualiteit gekoppeld zijn, klopt dus voor de kleine groep showtravestieten vaak wel en voor de grote groep ´klassieke´ travestieten overwegend niet.

dinsdag, september 01, 2009  

Een reactie posten