06 april 2006Twee afwijkende groepen


Travestieten zijn meestal heteroseksuele mannen die vrouwenkleren en de vrouwenrol opwindend vinden. ´Je bent de vrouw, die jezelf begeert.´ Deze verliefdheid op zichzelf als vrouw wordt autogynefilie genoemd en lijkt een goede verklaring te zijn. Voor de overgrote meerderheid (75%) van de respondenten van Vennix lgaat deze verklaring op. Er zijn echter twee groepen waarvoor de verklaring niet lijkt op te gaan.

Homogroep

De eerste groep bestaat uit de homoseksuele travestieten (33 respondenten tegen 400 hetero´s). Deze mannen zijn kennelijk niet gericht op vrouwen, maar vinden toch het spelen van de vrouwenrol aantrekkelijk. Hoe valt dit te verklaren?

Om te beginnen vindt deze groep seksuele opwinding een veel minder belangrijke reden dan de heterogroep. De itemgemiddelden op de schaal Seksuele Opwinding zijn 2.8 in plaats van 3.6 (Vennix, p. 78).

Verder wijken ze vooral af op de schaal Sociale Contacten als Vrouw met een gemiddelde van 3.1 tegen 2.2 voor de hetero´s. De homo´s hechten dus veel meer belang aan hun sociale contacten als vrouw (vermoedelijk voor een belangrijk deel met heteromannen) maar vinden hun 'vrouw zijn' zelf niet meer opwindend.


Aseksuelen

Ook de groep aseksuelen (24 respondenten) hecht in doorsnee veel minder belang aan de items van de schaal Seksuele Opwinding. Het itemgemiddelde is slechts 2.5 versus de eerder genoemde 3.6 van de op vrouwen vallende groep.

Deze groep hecht iets meer belang aan de items van Sociale Contacten als Vrouw (2.7 versus 2.2). Maar de grote afwijkingen voor deze groep zijn vooral te vinden op de items van de schaal Gendertranspositie (4.1 versus 3.3) en Gebrekkige Mannelijke Identiteit (3.1 versus 2.1). Als vergelijkingsgroep is hierbij weer de hetero-groep genomen.

De aseksuele travestieten ervaren dus een probleem met de mannenrol en identificeren zich veel meer met de vrouwenrol.

------------------------------------------------------------
De items van de schaal Gendertranspositie waren:
1. uitdrukking geven aan mijn vrouwelijke kant;
2. omdat ik me vrouw voel;
3. vrouwenrol geeft me meer voldoening;
4. beter in staat te voelen zoals ik ben;
5. versterking vrouwelijke persoonlijkheid.

De items van de schaal Gebrekkige Mannelijke Identiteit waren:
1. door een gebrekkig gevoel van man-zijn;
2. omdat ik me niet prettig voel in mannenkleren;
3. vanwege gevoel in verkeerd lichaam te zitten;
4. terzijde schuiven minder aantrekkelijke mannelijke kanten.
---------------------------------------------------------------

Het idee dat alle travestieten min of meer hetzelfde zijn, klopt dus niet. Voor de hetero-groep is seksuele opwinding een overheersende factor. Maar de homogroep vindt het verkleden en het verkleed zijn niet opwindend meer en vindt vooral de contacten die men in travestie heeft, belangrijk.

De groep aseksuelen vindt travestie niet opwindend maar heeft een afkeer van de mannenrol en voelt zich aangetrokken tot de vrouwenrol.

0 reacties

Een reactie posten