18 december 2006


Met je 75-ste naakt in Playboy, maar niet depressief


Deze serie notities is serieus bedoeld. Als je 75 bent en dan nog naakt poseert voor de Amerikaanse Playboy lijkt dat nogal een lichtzinnig onderwerp. Maar ook lichtzinnige onderwerpen hebben serieuze kanten. Ik ontleen mijn informatie aan Hollywoodster Mamnie van Doren over Bush en ouder worden door Griselda Molemans (NRC Handelsblad, 16/12/2006, p. 57).



Fotolocatie


Het bijzondere voor deze notitie aan Mamie van Doren is niet dat ze er voor haar 75-ste nog steeds bijzonder uitziet. Het bijzondere aan Mamie is haar levensinstelling. Om te beginnen vraagt het niet alleen een bijzonder uiterlijk om op je 75-ste nog naakt voor de Amerikaanse Playboy te poseren, maar het vraagt ook ontzettend veel lef. Welke vrouw van 75 durft dat nu, ook al zie je er misschien nog goed uit? Mamie dus wel.

Waar schrijft ze haar goede uiterlijk op deze leeftijd aan toe? Het gaat om innerlijke kracht, hoe je denkt, in welk gezelschap je verkeert. Daarbij komt dat ze niet rookt of drinkt en dat ze veel seks in haar leven heeft gehad, zegt ze. Daarnaast heeft ze ook veel plastische chirurgie laten doen, waar ze nooit een geheim van gemaakt heeft.

Ze heeft een weblog die volgens haar zeggen driehonderdduizend hits per dag trekt. Dat komt onder andere door een foto van haarzelf. "Ik ben blij als het betekent dat ik met deze foto het ijs heb gebroken voor oudere vrouwen..." De weblog heeft voor het overige een politieke lading. Ze levert in de blogs kritiek op de regering Bush.

De Wikipedia merkt daarover op: "At 75 (in 2006) Mamie and her husband, Thomas, maintain her hugely popular and controversial web site http://www.mamievandoren.com/ where her contemporary topless and nude photos and outspoken political views have created a larger fan base than ever in her long career."

Haar levensopvatting komt het duidelijkst tot uiting in het eind van het artikel. 'Haar eigen leven beschouwt ze als een "geschenk."' In haar woonplaats Newport Beach geniet ze van het strand en is ze regelmatig op haar racefiets te vinden.' Verder werkt ze aan een boek The Sexy Most Guide to Aging en woont ze nog regelmatig feesten in de Playboy Mansion bij.

Travestieten zullen nu wel opmerken dat het met zo'n uiterlijk ook niet zo moeilijk is om opgewekt door het leven te gaan. Op dat punt vergist men zich. Ooit werd ze in één adem genoemd met Marilyn Monroe. Marilyn zag er ook niet onaardig uit maar pleegde toch al op 36-jarige leeftijd zelfmoord. En zo zijn er nog genoeg meer voorbeelden te vinden.

Zelf merkte ze daarover op: "There is a history of calamitous and violent deaths among the glamorous girls that boggles the mind and chills the blood, especially if you're one of the few survivors... As young women we were told that we were infinitely desirable and beautiful, only to discover that there was always someone coming up behind who was more desirable and beautiful. Our profession is perhaps the most competitive in the world. For, to be glamorous, to be beautiful, is to be doomed [and] eventually to be disappointed."

Het verschil met Maarten Biesheuvel in de vorige notitie is groot. Beiden zijn expressief kunstenaar zoals dat heet. Maarten grijpt iedere kans aan om uit te drukken dat hij diep triest is: hij is getroffen door een gigantisch noodlot. Mamie grijpt iedere kans aan om de wereld te laten weten dat ze van het leven geniet. Ze doet niet alleen niet-depressief, ze doet vol levenslust. Het leven is een geschenk, ze fietst nog, ze werkt aan een boek, ze heeft een succesvolle politieke blog (en een vijfde man) en de hele wereld mag en moet dat weten.

1 reacties

Anonymous Anoniem zei...

i'm gonna make my own journal

maandag, december 14, 2009  

Een reactie posten