23 december 2006


Transgender en prostitutie II : uiterlijk en seksDit is het tweede deel van de bespreking van het onderzoek Klanten van Transgenders van Paul Vennix c.s. naar transgender-prostituees en hun klanten (Rutgers NISSO-groep, 2000). Hier te downloaden.


uiterlijk, nieuwsgierigheid en seks

Waarom gaan mannen naar een transgender-prostituee? Meer dan de helft (53%) van de ondervraagde klanten had de eerste keer niet door met een transgender van doen te hebben. Turkse en Marokkaanse klanten hebben het de eerste keer vaker niet door dan de Nederlandse klanten (75% tegen 44%).

Maar ook bijna de helft van de mannen (47%) had het dus de eerste keer wel door. Van deze mannen was er slechts één die dit niet van plan was. "Het idee stond me eigenlijk ook tegen. [...] Toen ik haar ontmoette had ik niet het idee van ik ga seks met hem hebben. Doordat het contact liep zoals het gelopen is -- gelijk een soort klik, zeg maar -- is het er eigenlijk van gekomen." Deze klant was het dus niet van plan, maar viel kennelijk voor het uiterlijk van de transgender.

Van de 11 overige mannen die het doorhadden, gaven 6 als redenen: nieuwsgierigheid, iets nieuws uitproberen en spanning. Eén man noemde als reden: anale seks uitproberen. Sommige mannen hebben ook enthousiaste verhalen van andere mannen gehoord.

Van de 26 ondervraagde klanten die het de eerste keer niet door hadden, zijn er 2 die daarop afgeknapt zijn. Zij zien seks met transgenders nog steeds niet als optie. De andere ondervraagde klanten zagen het echter vooral als een geestverruimende ervaring.

In één geval duurde het maanden voordat de man in kwestie zich realiseerde dat het misschien een man was. "Toen ben ik na een maand teruggegaan en toen heb ik het gewoon gevraagd op de man af. Dat was wel een schok. En toen zat ik dus daar en toen zei ze: 'Is dat een probleem dan?' En ikke: 'Nee, nee.' Dan speel je alsof er niets aan de hand is. Maar van binnen is het een grote chaos natuurlijk." Deze man kan zich nu alleen nog maar seks met een transgender voorstellen en ziet verder weinig heil meer in gewone vrouwen.

Helemaal ongevaarlijk is dat seksueel 'misleiden' van nietsvermoedende mannen natuurlijk niet. Zo rapporteren Weinberg e.a. (1999) volgens Vennix dat soms 15% van de klanten in San Francisco reageert met agressie bij ontdekking dat de TG een man is. Een Nederlandse klant daarover (die overigens niet in het onderzoek was opgenomen): "Je bent toch getruukt. [...] Ik was belazerd een beetje, zie je. Ik was heel boos ook, moet ik eerlijk zeggen. Ik flipte behoorlijk."

De meeste mannen zien seksuele bevrediging als belangrijker dan de vraag of de transgender biologisch wel of niet vrouw is.
- "Als het lekker is, ga je gewoon door."
- "Maakt niet uit, als je maar klaar komt."
- "Wat maakt het uit? Ik ben toch al bezig."

De helft van de mannen komt dus op basis van verhalen en uit nieuwsgierigheid voor de eerste keer bij een transgender-prostituee. De andere helft heeft niet door dat het om een man gaat. Van deze tweede helft komt kennelijk een groot deel terug na deze eerste ervaring: de seksuele ervaring was bevredigend.


seks-technieken

Welke technieken voor seksuele bevrediging werden bij het laatste betaalde contact met een transgender gebruikt? (42 respondenten)(p. 49):
- zich laten pijpen (36x)
- actief anaal (27x)
- zich laten aftrekken (6x)
- passief anaal (1x)
- overige (8x)
Uit dit overzicht blijkt ook dat er gemiddeld ongeveer 2 technieken per contact gebruikt werden. Zich laten pijpen en actief anaal zijn dus de meest gebruikte technieken.


vrouwelijker vrouwen en betere seks

Hoe zien de klanten de transgenders? Iets meer dan de helft (53%) van de ondervraagde klanten geeft aan de transgender te zien als vrouw. Ongeveer eenvijfde (22%) geeft aan de transgender te zien als man. De rest ziet ze als man en vrouw tegelijkertijd (androgyn) of ziet ze afhankelijk van het uiterlijk soms als vrouw en soms als man.

Transgenders moeten concurreren met echt vrouwen: hun klanten gingen eerst vaak naar echte vrouwen. Veel mannen zullen in beginsel de voorkeur geven aan een echte vrouw al zou het alleen maar zijn om de beschuldiging van homoseksualiteit te ontlopen. Wat is er aantrekkelijk aan transgenders? Deze vraag werd door 24 respondenten op een bruikbare manier beantwoord. Transgender-prostituees hebben 2 duidelijke pluspunten volgens de ondervraagden: hun uiterlijk (63%) en de seks (25%). Bij deze vraag was slechts 1 antwoord mogelijk. Slechts een 12% van de respondenten zoekt die aantrekkelijkheid dus in iets anders dan het uiterlijk en de seks. In overgrote meerderheid zijn de mannen op dit punt dus dezelfde mening toegedaan. Het uiterlijk trekt daarbij belangrijk meer reacties, dan de seks. Gezien de formulering hoeft dat echter geen verwondering te wekken.

Het uiterlijk van transgenders wordt door de ondervraagde klanten omschreven als 'supervrouwelijk', 'vrouwelijker dan een vrouw', 'eigenlijk mooier als een vrouw', 'het supervrouwelijke', 'ze zijn zo sexy', 'dat ze netjes zijn, schoon', 'de uitstraling, haar charme'. Maar ook de grote borsten en de stevige billen worden genoemd en geprezen.

Het feit dat het een man is, die de vrouwenrol speelt, wordt gezien als een pluspunt en als iets bijzonders. Het geeft een bepaalde spanning.

Ook de seks met transgender-prostituees wordt als beter beoordeeld. De redenen die men hiervoor aanvoert zijn enerzijds dat transgenders precies weten wat een man opwindt omdat het zelf mannen zijn en anderzijds dat transgenders gemotiveerder zijn.
- "Ze weten precies wat ik lekker vind, wat mannen lekker vinden."
- "Dat ze toch beter weten wat een man eigenlijk wil."
- "Ze kennen de mannengedachten beter..."
- "Ze zijn fanatieker."
- "Ze sloven zich uit. Ze proberen zich waar te maken."
- "Ik denk dat ze misschien wel meer hun best doen."
- "Ik vind dat de show bij transseksuelen beter verzorgd is dan bij de vrouwen."
- "Ze hebben ook meer tijd en aandacht."
- "Bij andere vrouwen gaat het alleen om het geld."
- "Dat ze meer interesse en gevoel hebben..."
- "Ze is zo direct en ook heel open..."
- "Een vrouw is toch meer van straight to bussiness."

Een andere reden waarom de seks met transgender-prostituees hoger wordt gewaardeerd door deze mannen is de anale seks.
- "Kontneuken is lekkerder en strakker dan gewoon neuken. Een kut is veel groter."
- "Het gaatje is kleiner. Dat is lekkerder."
- "Ik vind anaal het lekkerste..."
- "Ze zijn lekkerder. Het is strakker."
- "Ook het kontneuken."
- "Je mag gewoon meer. Anaal, alles."


Samenvattend zijn er 5 punten waarop transgenders beter scoren dan vrouwelijke prostituees:
1. hun uiterlijk is vrouwelijker;
2. doordat ze eigenlijk man zijn, ervaart men het contact als spannender;
3. doordat ze man zijn, weten ze beter wat een man opwindt;
4. ze zijn gemotiveerder dan echte vrouwen;
5. de anale seks wordt als prettiger ervaren.

Wanneer de klanten gevraagd wordt naar hoevaak ze de afgelopen 12 maanden seks hebben gehad op de tippelzone met transgenders in verhouding tot echte vrouwen, blijkt dat 15 mannen aangeven of alleen met transgenders of meer met transgenders dan met vrouwen betaalde seks gehad te hebben, 11 mannen geven aan dat de verhouding ongeveer gelijk is en 13 mannen geven aan dat ze vaker met vrouwen seks hebben gehad. De meeste klanten hebben dus afwisselend betaalde seks met vrouwen en transgenders. De transgenders fungeren dus volledig als alternatief voor de vrouwen. Hierbij kan nog worden opgemerkt dat een 5-tal mannen pas sinds kort ervaring had met transgender-prostituees. In werkelijkheid kan de verhouding dus nog verder verschuiven naar voorkeur voor transgenders.

Uit de opmerkingen bij deze vraag blijkt dat de mannen vooral afgaan op het uiterlijk. Als ze een mooie 'vrouw' zien staan, maakt het voor hun niet veel meer uit dat het eigenlijk een biologische man is.


nawoord

De uitkomsten van dit onderzoek zijn in een bepaald opzicht vrij vleiend voor de transgenders. Ze zien er beter uit, ze zijn opwindender, ze zijn gemotiveerder en je kunt er beter seks mee hebben.

Toch wil ik dit wel wat relativeren. Je moet bedenken dat deze groep transgenders geselecteerd is op uiterlijk en motivatie. Transgenders die er als vrouw niet uitzagen, zijn vrijwel zeker al lang afgevallen. Deze 'mannen' waren om te overleven volledig afhankelijk van hun uiterlijk en inzet. Vervolgens is de vergelijking niet met de mooiste en meest verzorgde echte vrouwen, maar met vrouwen die op de tippelzone als prostituee werken. Dat zijn vaak slecht uitziende vrouwen. Verder zijn ook de ondervraagde klanten geselecteerd. Mannen die niets in seks met transgenders zien, zijn in het onderzoek amper vertegenwoordigd. Die positieve uitkomsten zijn dus voor een belangrijk deel toe te schrijven aan die sterke dubbele selectie.

Uit een publicatie van de Nieuw-Zeelandse politie blijkt dat transgenders vrijwel alleen op straat werken. Ongeveer 1/3 van alle 'vrouwelijke' straatprostituees is daar transgender. In overige sectoren van de betaalde seks komen transgenders vrijwel niet voor. In Nederland zal die situatie niet veel afwijken. Maar de straat is voor vrouwen de minst aantrekkelijke en meest gevaarlijke plek om te werken. De vergelijking in bovenstaand onderzoek is dus één van in dit opzicht geschikte 'mannen' met de minst succesvolle vrouwen. Echt positief is dat dus niet.

In feite bevestigt ook dit onderzoek weer dat er een duidelijke discriminatie op sekse plaatsvindt. De transgenders zien er beter uit, werken harden en leveren betere seks. Maar ondanks al die positieve punten moeten ze concurreren met straatprostituees tegen dezelfde prijs.

Over de klanten van transgender-prostituees levert dit onderzoek wel duidelijke informatie. Het zijn uitsluitend hetero- en biseksuele mannen waarvoor het uiterlijk van de 'vrouw' in eerste instantie doorslaggevend is. In tweede instantie is ook de seksuele bevrediging belangrijk.

In de volgende notitie zal ik proberen in te gaan op de vraag welke consequenties deze onderzoeksuitkomsten precies moeten hebben.


0 reacties

Een reactie posten