Factoren op invloed perceptie uiterlijk
In eerdere notities kwam het probleem aan de orde met welk uiterlijk een t de minste kans loopt agressie op te roepen. Naar aanleiding van een interview met Frans de Waal in Volkskrant Magazine van 22/12/2007, p. 20-26, Interview Frans de Waal, heb ik geprobeerd alle factoren nog eens op een rijtje te zetten. Mensen en chimps lijken nu eenmaal behoorlijk veel op elkaar in hun gedrag. In het onderstaande interpreteer ik wat vrij; ik volg het artikel dus niet letterlijk.
1. Zaken die afwijken van het normale, roepen snel stress en daarmee agressie op.
2. Mannelijke chimps zien stoere mensenmannetjes als concurrenten en reageren daar agressief op.
3. Een man in een jurk wordt niet gezien als vrouw. (Dit was het eerste 'experiment' van De Waal met chimps.)
Ik zie dan voor mensen in grote lijnen 3 factoren.
1. Wijkt het uiterlijk af van het normale? Een afwijkend uiterlijk verhoogt de kans op agressie.
2. Wordt de persoon gezien als mannelijk of vrouwelijk? De reactie op een vrouwelijk persoon is totaal anders dan op een mannelijk persoon. Verder is dit niet een dichotomie, maar een graduele schaal. Je kunt er erg mannelijk uitzien, maar ook wat minder mannelijk. Erg vrouwelijk, maar ook vrouwelijk. En iets er tussenin kan natuurlijk ook.
3. Bij mensen speelt volgens mij ook status een belangrijke rol. Als je uiterlijk lage status impliceert, ben je veel kwetsbaarder.
Het veiligste uiterlijk is dus:
- er normaal uitzien;
- er erg vrouwelijk uitzien;
- hoge status uitstralen.
Kortom, als je behoorlijk overkomt als een normale, leuke, knappe, goedgeklede "vrouw" is er geen probleem. Dit wordt inderdaad door ervaringen van enkele t's die hier toe in staat zijn bevestigd (n=3). Maar het uiterlijk is natuurlijk 'a big if'.
0 reacties
Een reactie posten