13 september 2008


Hoe ziet een mooie man eruit volgens Nederlandse vrouwen?


Wie denkt dat Nederlandse vrouwen op echte macho's vallen, vergist zich. Een beetje fout mag de ideale man van sommigen wel zijn, maar op 'echte macho's' en 'haantjes' knappen ze massaal af. Ongeveer de helft verlangt naar een mannelijke man (lang, donker en harig), maar de andere helft valt op 'jongensachtig' met 'vrouwelijke trekken'. Sommige vrouwen vinden geen enkele man aantrekkelijk. 'In Nederland heb je nauwelijks mooie mannen', merkt één van de deelnemende vrouwen op.

Dit zijn de uitkomsten van de verkiezing van de aantrekkelijkste man van Nederland. In totaal brachten bijna 3000 vrouwen hun stem uit. De verkiezing werd georganiseerd door het feministische vrouwenblad Opzij onder het motto: "Mogen wij ook één keer seksistisch zijn." In het gecombineerde juli/augustusnummer werden de uitkomsten gepresenteerd.

Vermoedelijk zijn de 3000 deelnemende vrouwen vooral afkomstig uit het lezerspubliek van het blad zelf en vormen ze daarmee bepaald niet een representatieve steekproef voor de Nederlandse vrouw. Welke vragen er precies gesteld zijn, wordt niet duidelijk en ook niet op welke manier de redactie precies tot haar conclusies is gekomen.

De redactie van Opzij voelt zich ook hiet helemaal op haar gemak bij deze mannen-verkiezing. Ze schrijft: "Uiteraard is de Opzij-verkiezing ook een parodie op alle miss-verkiezingen, rankings en dergelijke die ons wel degelijk tegen de borst stuiten."

De top-10 afknappers:
1. hij stinkt en/of heeft een slechte adem;
2. hij kijkt neer op vrouwen;
3. hij liegt en bedriegt;
4. hij ziet er onverzorgd uit;
5. hij praat alleen over zichzelf;
6. hij is arrogant en macho;
7. hij heeft tattoos en piercings;
8. hij is te dik;
9. hij is cynisch en negatief;
10. hij heeft een baard en/of snor.

De top-10 treffers:
1. hij heeft humor en zelfspot;
2. hij heeft mooie ogen en/of een lieve lach;
3. hij is zorgzaam en attent;
4. hij is intelligent;
5. hij is eerlijk en betrouwbaar;
6. hij heeft een positieve levenshouding;
7. hij is gepassioneerd en bevlogen;
8. hij heeft een brede interesse en is algemeen ontwikkeld;
9. hij is onconventioneel;
10. hij is sociaal vaardig.

Presentator/journalist Twan Huys werd gekozen tot winnaar met motiveringen als: 'warme stem, vriendelijke uitstraling, intelligent, erudiet, goed figuur, mooi kuiltje in de kin, leuke mimiek, ambitieus en daadkrachtig.'

De Opzij-lezeressen kijken meer naar het gedrag en het karakter dan naar het uiterlijk, lijkt het, als we de uitkomsten van deze verkiezing mogen geloven.

Als dat zo is, is dat een duidelijk verschilpunt met mannen die sterk op het uiterlijk van de vrouw afgaan.

Hoewel er in onderzoek amper duidelijke verschilpunten tussen mannen en vrouwen gevonden worden, is dit er dan wel één. Maar dit punt is dan ook duidelijk gerelateerd aan seks en partnerkeuze, één van de belangrijkste uitzonderingen op die regel.

0 reacties

Een reactie posten