01 januari 2009


Geen travestie-effect bij vrouwen


Eerder heb ik weleens opgemerkt dat we bij vrouwen in mannenkleding over het algemeen niet de associatie 'travestie' krijgen. In NRC Handelsblad van woensdag 26 november 2008 kwam ik op p. 16 een artikel tegen (Het maatpak is geen maatpak meer, confectie niet langer confectie, hier) van Marleen Luijt. Het artikel was geïllustreerd met een drietal foto's van Jantien de Bood (hier). De foto's blijken nog te vinden bij een artikel in NRC Next (hier) waar ze ook bij zijn gebruikt. Ik geef hieronder de gelinkte foto's.


De reden dat men in dit geval vrouwelijke modellen heeft gebruikt, is kennelijk geweest de foto's op te leuken, aantrekkelijker te maken. Het omgekeerde van het typische travestie-effect dat we krijgen als we mannen gebruiken om jurken te fotograferen, lijkt het.

2 reacties

Blogger Mik van Es zei...

Tja, dat gebeurt er dus als je werkt met gelinkte foto's. Ondertussen werkt geen enkele link meer, helaas. De strekking van het artikeltje blijft echter staan.

maandag, maart 22, 2010  
Blogger Mik van Es zei...

Op de nieuwe site van Jantien de Bood die ik via Google kreeg, bleek nog wel één van de foto´s uit deze serie te staan.

Achteraf gezien vind ik deze notitie niet overtuigen. Jantien stopt duidelijk vrouwelijke modellen in een mannenpak. Wij krijgen dan -- voorzover ik kon nagaan -- niet de associatie: ´Dat is travestie!´

Maar als je een mannelijk model neemt en je trekt die een leuke jurk o.i.d. aan, krijg je dan wel een travestie-effect?

Ik meen me te herinneren ooit een foto van een mannelijke filmster in een jurkje gezien te hebben. Op een of andere manier: geen travestie-effect voor mijn idee.

Transformatie nummer 1 van 2010 had net een fotootje van 3 mooie showgirls. Dat lijken gewoon leuke vrouwen. Geen travestie-effect.

De kleding die ik droeg bij het Bevrijdingsfestival in het Stadspark is wel vrouwelijk (minirok, laarzen, strak jasje) maar afgaande op de reacties wekt het niet dat typische travestie-effect op.

Als dat klopt, zijn er dus veel meer voorbeelden te vinden waarin het travestie-effect niet optreedt.

De vraag wordt dan: wanneer treedt het precies wel op?

maandag, maart 22, 2010  

Een reactie posten