01 januari 2009Rok voor mannen: travestie of mode?*


De site ROK VOOR MANNEN (hier) had een draadje (hier) onder de titel: Waarom draag ik zo graag een rok? Mijn reactie op een aantal bijdragen van de leden staat hieronder.


----------
Ik vind die verhalen dat het zo heerlijk is om een rok te dragen, maar vreemd. Ik gun iedereen zijn lol en van mij mag je de hele dag en de nacht erbij in rok lopen en slapen, maar dat het zo'n heerlijk kledingstuk zou zijn, wil er bij mij niet in. Tenzij je natuurlijk aanneemt dat hier toch iets van travestie meespeelt.

Begrijp me goed. Ik vind dat niet erg. En ik kan ook wel wat begrijpen dat jullie dat liever niet zo hardop formuleren, maar heel veel foto's en verhalen hier zijn voor mijn idee typische travestie-verhalen.

Jullie willen graag dat de rok voor mannen een geaccepteerd kledingstuk wordt. Op zich een nobel streven lijkt me. Maar jullie zijn er heel fanatiek in. Bijna fundamentalistische gelovigen. Waarom moet dat zo hard gepropageerd worden?

Het voordeel voor jullie is kennelijk dat je dan zonder problemen in rok kunt lopen. De wereld moet wat veranderd worden zodat jullie overal in rok kunnen lopen.

Maar wat is daar zo fijn aan? Vrouwen kunnen het, maar doen het meestal niet. Op het moment zie je wel wat minirokken, maar lang niet iedere vrouw loopt in mini en bovendien is die modegolf straks zo weer voorbij. Vrouwen prefereren broeken en ik kan ze niet ongelijk geven.

Kennelijk is er dus een X-factor waardoor jullie het lopen in een rok als iets heerlijks ervaren en ik niet. Jullie worden overvallen door een soort subjectieve opwinding: lopen in een rok, heerlijk!

Maar dat is typerend voor travestie, lijkt me. Begrijp me goed, van mij mag dat, want ik heb zelf ook een travestie-verleden en loop bij gelegenheid nog wel eens in travestie als de sociale situatie dat vraagt.

Maar naar buiten toe, maakt dat dus een ongelukkige indruk. Jullie willen de rok voor mannen geaccepteerd krijgen, maar ondertussen weten jullie de indruk te wekken eigenlijk in die rok te lopen vanuit jullie travestie-behoefte. Het kan best zijn, dat dit lang niet voor iedereen op deze site geldt, maar bij een heel aantal zie je toch wel veel verdachte plaatjes en verhalen.

Ik vind dat geen goede strategie op de lange termijn. Als je een travestie-behoefte hebt, zeg dat dan gewoon openlijk en trek vervolgens, als je dat wilt, die rok aan. Die rok is niet echt geaccepteerd, dus daar kan die travestie-behoefte nog wel bij. Dat maakt verder echt niet zo veel verschil meer.

Maar er is nog een probleem met travestie en dat is de reden dat ik er zelf mee gestopt ben, hoewel iedereen beweert dat dat niet kan. Het probleem dat ik met travestie heb, is dat het vaak niet mooi is. Dat geldt gelukkig niet voor alle travestieten, maar voor heel veel ook wel. Het probleem is dat je door die travestie jezelf anders gaat zien. Je kunt niet meer objectief naar je eigen verklede uiterlijk kijken omdat het een sterke, emotionele lading voor je heeft gekregen. Het gevolg is dus dat je je eigen uiterlijk mooi vindt, terwijl andere mensen je heel anders zien. Maar tot overmaat van ramp heb je dat helemaal niet door.

Op het moment dat je dus een rok gaat dragen vanuit die travestie-behoefte voel je jezelf daar heel fijn in. Maar voor andere mensen lijkt het helemaal niet zo geweldig en vaak maar vreemd. Het gevolg is dus niet dat mensen gaan denken dat een rok voor een man een cool item is, maar dat vooral vreemde mannen en travestieten rokken dragen. Je bereikt dus op die manier precies het omgekeerde van wat je wilde bereiken. In plaats van reclame te maken voor de mannenrok, maak je antireclame.

Als je de rok voor mannen geaccepteerd wilt krijgen, moet je juist proberen er zo uit te zien dat andere mannen denken: zo zou ik er ook uit willen zien. Nou, dat is dus niet gemakkelijk, want die mannen zijn biologisch gezien je concurrenten. De kans is dus groot dat zij je uiterlijk omdat het afwijkt toch stiekem wat bespottelijk zullen maken om je zo als concurrent uit te schakelen en zichzelf omhoog te werken. In ieder geval zullen ze die rok meestal niet zo gemakkelijk accepteren totdat ze echt zien dat het status of vrouwen oplevert.

Zelf heb ik helemaal geen zin om me mooi te gaan kleden voor andere mannen. Hun mening zal me worst wezen. Maar ik vind het wel leuk als mijn kleding bij vrouwen in de smaak valt. Maar zelfs met die bescheiden doelstelling krijg ik bij heel veel foto's op deze site niet het idee: Wham! Maar dat is dus ook begrijpelijk gezien kennelijk die koppeling met travestie die er nog steeds vaak is.

Als je dus die rok gaat aantrekken omdat je je dan zo heerlijk voelt, heb je gewoon nog last van je travestie-verleden en zie je er dus meestal helemaal niet zo geweldig uit als dat jezelf denkt.

Als je echt die mannenrok wil promoten, moet je stoppen met die travestie en je richten op mannen. Je moet je zo kleden dat zij het cool vinden. Veel succes, maar mij niet gezien.

Ik probeer er ondertussen gewoon leuk uit te zien (soms tenminste, andere keren ben ik lui en kleed ik me lekker gemakkelijk) en vind dan de mening van sommige, leuke vrouwen belangrijker dan de mening van de meeste mannen. En het zal me worst wezen of dat lukt in een mooi mannenpak of een strakke minirok.
-----

Mijn pleidooi om de rok voor mannen vooral als mode-item op te vatten, viel niet echt in vruchtbare aarde voor mijn idee. Men leek vaak helemaal niet te begrijpen waar ik het over had. Of men kon niets met mijn manier van kijken. Op die manier is het niet vreemd dat de rok voor mannen maar moeizaam doorzet als ze dat al doet.* Deze notitie is verplaatst van een eerdere plek om de volgorde met de vorige notitie weer kloppend te maken.

6 reacties

Anonymous Anoniem zei...

Mannen die graag openbaar een rok willen dragen vragen gewoon acceptatie en willen gelijkgsteld zijn met de vrouwen, die tegenwoordig alles kunnen en mogen dragen zonder daarbij in een hokje geplaatst te worden. Een vrouw in een broek is gewoon een vrouw en geen travestiet.
Een man in een rok wordt daarintegen wel als travestiet bestempeld.

You get the point.

groet Don

woensdag, januari 25, 2012  
Anonymous Anoniem zei...

Maar als mannen zich nu gewoon gelukkiger/prettiger/vollediger* voelen in een rok.... Laat ze.
Heren in herenkleding kunnen er ook weinig aantrekkelijk/netjes/verzorgd uitzien. Tja, dat is het leven.... Neem wat je leuk vindt en geniet er van.
Dat duurt minder dan een eeuw.

dinsdag, februari 28, 2012  
Anonymous Anoniem zei...

Ik zou wel eens willen weten waarom een man met een rok door een vrouw altijd bestempeld word als travestiet bovendien travestieten zijn ook mensen of niet soms ?

zaterdag, april 28, 2012  
Blogger Mik van Es zei...

Ten eerste doen vrouwen dat in mijn ervaring meestal niet. Mannen doen dat veel vaker.

Ten tweede hebben mannen die een rok dragen ook bijna altijd wel een travestie-verleden, dus zo gek is die gevolgtrekking niet.

Ben je als 'travestiet' een mens? Ja, strikt biologisch gezien natuurlijk wel, maar sociaal gezien ben je niet een gewoon mens, maar 'transgender' om het lief te zeggen. En dat is voor veel mensen toch belangrijk anders.

Het enige probleem dat ik heb met mannen in rok is dat het er meestal niet uitziet. Maar goed dat is iedereen zijn eigen keuze.

Verder zie ik het probleem niet zo. Dat het niet zo geaccepteerd is en in het sociale vlak wel eens wat problemen kan geven, maakt het juist leuk en bijzonder om het te doen. Als Lady Gaga gewoon was, was het toch geen Lady Gaga meer?

maandag, april 30, 2012  
Anonymous Anoniem zei...

assucti

zondag, augustus 19, 2012  
Anonymous Anoniem zei...

En God maakte een rok voor man en vrouw om hun naaktheid te bedekken.
Genesis 3. Dus God had een een rok voor de mens bedacht.
Een rok is simpel te maken dus de vroege mens droeg een rok(je), Grieken, Romeinen, etc, droegen dit kleding stuk als zij niet naakt de Olympische spelen speelde.
Hun ogen (hersenen) accepteerden dit.
Wij zijn vervreemd van dit kledingstuk en geven er de naam travestie aan, maar de grootste travestieten zijn door de eeuwen heen de vrouw en niet de man.
Daar was laatst een meisje loos, die wou gaan varen...........
Vrouw in broek, geaccepteerd.
>Man met rok of jurk, waarom niet?
Het zit lekker en het is gezond voor het nageslacht.

zondag, augustus 19, 2012  

Een reactie posten