29 april 2009Vervolging van homo's en travestieten in Irak


Volgens een bericht gedateerd op 18 april van dit jaar dat verscheen op de BBC-nieuwssite (hier) worden in Irak op grote schaal homoseksuelen en travestieten vervolgd en zelfs vermoord.

In het bericht wordt niet openlijk gesproken over travestieten en transgenders. Maar uit de beschrijvingen blijkt dat het daar wel vaak om gaat. Ik probeer hier voor de lezers die geen Engels lezen de grote lijn van het artikel weer te geven.

Dat het om travestieten gaat, blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van de ongeveer 12-jarige jongen die een bh draagt onder zijn Arabische kleding en op een politiebureau door mannen met een stok wordt gedwongen zich uit te kleden en daarna moet uitleggen waarom hij vrouwen-ondergoed draagt.

In Sadr City worden posters opgeplakt met de namen van veronderstelde homoseksuelen met de dreigende tekst dat ze vermoord zullen worden. In het kader van deze campagne tegen "homo's" zouden volgens sommige bronnen sinds december al meer dan 60 mensen vermoord zijn. De mensen die op de posters genoemd worden, zijn ondergedoken. Andere homo's leven in angst en beven.

Dat het niet alleen om homoseksuelen gaat, blijkt ook uit 'aanval' van sjeik Jassem al-Mutairi in zijn vrijdagse preek op 'de nieuwe privé praktijken van sommige mannen die zich kleden als vrouwen en vrouwelijk overkomen'. Hij riep de families op om te zorgen dat hun jongeren niet zo'n levensstijl gaan volgen.

Een homoseksueel die met de BBC-verslaggever sprak, zei: 'Ze vermoorden de homo's; ze slaan ze in elkaar. Ik heb veel vrienden die gedood zijn, 15 of 16 of zo, te veel. Het leven is een hel geworden, geloof me, een hel. Wanneer ik ergens naar toe ga, zijn er checkpoints. Wanneer ze ons zien, dan weten ze over ons. Ze houden ons vast en ondervragen ons. En ze willen me aanraken, ja, me molesteren.'

Er blijkt ook een GSM-video door Bagdad te circuleren waarin een 'hermafrodiet' die bij een checkpoint aangehouden is, door ge√ľniformeerde politie-agenten wordt lastig gevallen en gedwongen wordt zijn goed ontwikkelde borsten te laten zien die vervolgens opgewonden worden betast en gekust.

Politiebronnen zeggen dat alleen al de afgelopen maand de lichamen van 6 jonge mannen zijn gevonden in Sadr City met plakkaten waarop stond dat ze 'pervers' of 'puppy' waren, de minachtende term in Irak voor homo.

Een homo die afgelopen week Irak ontvluchtte, zei dat hij 3 weken vastgehouden en geslagen was, totdat 5000 dollar smeergeld bij elkaar gebracht door zijn vrienden zijn vrijheid kocht.

Een Shia geestelijke in centraal Bagdad, sjeik Sadeq al-Zair, zei dat hij veel jonge mannen zag die zich vrouwelijker kleden dan vrouwen. "Het is een fenomeen dat bevochten moet worden, maar door behandeling," zei hij.

Ondertussen worden ze wel vermoord en de Shia militia's behoren tot de vaakst genoemde verdachten.

In sommige gevallen wordt echter aangenomen dat de eigen familie de homo vermoord heeft om de familie-eer te redden. Zo zouden vier van de slachtoffers in Sadr City zijn vermoord door de eigen familie.

Homoseksuelen geven toe dat ze een net zo'n groot probleem hebben met de eigen familie, als met de autoriteiten en de rest van de samenleving.

Amnesty International gelooft dat alleen de afgelopen weken in Bagdad al 25 verondersteld homoseksuele mannen zijn vermoord. Amnesty heeft een beroep gedaan op de regering van Irak om op te treden. Tot nu toe heeft die regering echter nog niets gedaan op dit punt, aldus het BBC-verslag.

0 reacties

Een reactie posten