20 oktober 2009Vrouwelijke hersenen?


Het volgende stukje is van Asha ten Broeke en heb ik gecopieerd van haar site Mars en Venus: Zin en onzin over het verschil tussen man en vrouw (hier). Het stukje staat hier.


Er wordt ontzettend veel onderzoek gedaan naar man-vrouw verschillen in de hersenen. Hyde heeft in haar artikel maar liefst 46 metaonderzoeken (die elk dus ook weer veel verschillende onderzoeken bevatten) onder de loep genomen en gekeken naar welke sekseverschillen er nu eigenlijk echt bestaan. Haar antwoord: mannen en vrouwen zijn op bijna alle gebieden gelijk, een paar uitzonderingen als werpafstand en -snelheid (van een bal) en hoe vaak men masturbeert daargelaten. Als Brizendine dus inderdaad wil bewijzen dat “het verschil tussen mannen en vrouwen begint in de hersenen” dan is het dus niet erg netjes van haar om bewijs dat dit verschil er uberhaupt niet is zomaar te negeren.


T's geloven graag dat de verklaring voor hun 'afwijkende' gedrag gesitueerd zou zijn in hun hersenen die per ongeluk wat te vrouwelijk zouden zijn uitgevallen. Eerder opperde ik al dat mannenhersenen in een vrouwenlichaam inclusief de gewijzigde hormoonhuishouding vermoedelijk vrijwel perfect zou functioneren. Dit stukje van Ten Broeke bevestigt opnieuw die minimale verschillen. Op een enkel punt bestaat er wel een kenmerkend onderscheid, weten we nu. Biologische mannen reageren seksueel op een specifieke stimulus (of man, of vrouw of wat je maar wilt) terwijl vrouwen die specificiteit missen. Zij reageren op een breed spectrum van seksueel geladen stimuli. Op dit punt blijken t's echter gewoon mannen.

0 reacties

Een reactie posten