01 januari 2008Problemen van al te perfecte travestie


In de notitie Transgender-emancipatie werd opgemerkt dat transgenders niet alleen meer naar buiten moeten, maar ook dat al te perfecte travestie geen bijdrage levert. De transgender moet daadwerkelijk als man herkend worden om de heersende sekse-stereotypen te doorbreken. Nu is dit natuurlijk een punt waar de individuele transgender zich weinig van hoeft aan te trekken. Niet iedere transgender ziet transgender-emancipatie als belangrijkste opdracht.

Het merkwaardige is dus dat al te perfecte travestie voor de emancipatie van transgenders niet werkt. De man komt als vrouw over en bij de toeschouwer blijft dat kleine schokje van 'Potverdorie, het is een man!' achterwege. Al te perfecte travestie werkt voor de toeschouwer sekserol bevestigend. Het beeld dat de toeschouwer ziet, komt zo sterk overeen met wat hij/zij in zijn hoofd heeft, dat hij/zij zich niet meer realiseert dat er iets niet klopt. Wanneer dat gebeurt, houdt de travestie in feite op travestie te zijn. Voor de toeschouwer is men slecht een vrouw zoals er zo veel zijn. In sociaal opzicht is de man (even) vrouw geworden.

Doordat de meeste transgenders vooral gericht zijn op de eigen emoties en niet op de vraag, hoe ze precies overkomen, terwijl verder de meeste mannen ook fysiek onvoldoende aanleg hebben om gemakkelijk als vrouw over te komen, bereiken ze dit punt nooit. Ook in volledige travestie is onmiddellijk duidelijk dat het om een verklede man gaat. Het gevolg is dat 'passabiliteit' voor veel transgenders een soort heilige graal is. Het is een ideaal waarvan men droomt, maar dat men nooit zal bereiken en waarbij de meesten zelfs nooit in de buurt zullen komen. De meeste transgenders realiseren zich daardoor ook niet de beperkingen en nadelen van al te perfecte travestie.

Wat zijn de nadelen van al te perfecte travestie?
1. Het kost veel tijd, moeite en motivatie.
2. Het gaat vermoedelijk niet goed samen met seksuele travestie (masturberen). (Het kan eventueel wel samen gaan met seksuele contacten met hetero- en biseksuele mannen en met biseksuele en lesbische vrouwen.)
3. Een contact of partner die niet op de hoogte is, maar tenslotte ontdekt met een biologische man van doen te hebben, kan zich bedrogen voelen en onvoorzien en gevaarlijk reageren.
4. De toenaderingspogingen van mannen en sommige vrouwen worden na verloop van tijd soms als hinderlijk ervaren mede door het voorgaande punt.
5. Doordat de man als vrouw gezien wordt door de toeschouwer, wordt men ook beoordeeld als vrouw. Dit betekent dat men vergeleken wordt met andere vrouwen waaronder vaak jonge, mooie, verzorgde en zelfbewuste. Dat is voor een biologische man vaak een ongelijke strijd die hij zelfs met ontzettend veel inspanning nooit echt kan winnen.
6. Al te perfecte travestie werkt sekserol bevestigend. In plaats van de toeschouwer te laten zien dat een man ook met succes een typische vrouwenrol kan spelen, die wij geleerd hebben te associƫren met vrouwen (maar die vaak niet erg realistisch is), wordt de toeschouwer gesterkt in zijn opvatting dat vrouwen een bepaald stereotyp uiterlijk moeten hebben.
7. Het leuke van travestie is juist dat een man met enig succes de vrouwenrol kan spelen. Voor het idee van de toeschouwer kan het niet, maar de travestiet laat zien dat het wel degelijk kan. Juist die dubbele laag geeft travestie een verrassend effect. Op het moment dat de toeschouwer je alleen nog maar ziet als vrouw, verdwijnt dat effect dat travestie juist zo leuk maakt. Al te perfecte travestie lijkt op een spannend boek waarvan de schrijver de plot vergeten is.

Door deze nadelen van al te perfecte travestie, is het voor een biologische man, veel zinvoller te streven naar een vorm van travestie waarbij voor de toeschouwer duidelijk is of wordt met een man van doen te hebben. Ook travestie-artiesten maken bijvoorbeeld op het einde van hun show vaak duidelijk toch echt man te zijn, door de pruik af te nemen en de make-up van het gezicht te vegen. Juist het feit dat ze man zijn, maakt hun act bijzonder.

0 reacties

Een reactie posten